Een beroemde – wellicht beruchte – telg is ene Jan Ketelaar die in dienst was van de VOC en opklop tot tweede man van de VOC factorij van Suratte. Eigenlijk heette hij Kettler; hij was een Duitser die zijn carrière niet zo glansrijk begon. Hij bestal zijn baas en probeerde hem vervolgens te vergiftigen. Hij vluchtte en nam dienst bij de VOC.

In het Tropenmuseum in Amsterdam hangt een verteldoek waarop hem pontificaal zitten aan het hof als in een Indiase miniatuur. Dit alles is terug te vinden via de volgende link. Opmerkelijk is trouwens dat op een andere site wordt gesproken over het “Journaal van J.J. Ketelaars’s hofreis naar den Groot-Mogol te Lahore 1711 – 1713” . De J.J. staan voor “Joan Joshua”. Merk op dat in de titel Ketelaars staat, maar in de tekst zelf Ketelaar.

Wandkleed van de hofreiis van J. Ketelaar

Er staat bij:

Nummer XLI in de werken van de Linschoten-Vereniging beschrijft Vogel aan de hand van uitgebreid bronnen onderzoek de merkwaardige hofreis van Joan Joshua Ketelaar, die als gezant van de VOC in Lahore de hoofstad van de Punjab zijn opwachting maakte bij de Groot-Mogol Bahadur Shah. Na de plotselinge dood van deze vorst kon K. de strijd om de troon tussen de vier zonen van dichtbij gade slaan. Na de overwinning van de oudste prins Jahandar Shah trok hij met het keizerlijk leger naar Delhi in de heetste tijd van het jaar. Vandaar reisde hij terug naar het VOC hoofdkantoor in Suratte met de ten kost van veel moeite verworven “firmans” of gunstbrieven, die bij aankomst aan de kust waardeloos bleken te zijn geworden ten gevolge van Jahandar Shah\’s nederlaag en dood.

Een exemplaar van dit boek is tijdens een veiling op 17 mei voor fl. 260,- gekocht. Het is ook nog te bestellen bij de “Linschoten Vereniging“.’


Informatie over dit object


Referentie: km_object_807