Deze zaal toont kunstvoorwerpen van Ketelaar’s dan wel kunst voorwerpen over Ketelaar’s. Dit zijn schilderijen, portretten, beelden, etc.
Portret van Margaretha Elizabeth Ketelaar
Dit portret is gemaakt door Abraham van Strij uit Dordrecht. Waarschijnlijk is het gemaakt samen met een portret van Laurens van der Kaal.
Portret van Theresia Derckson-Ketelaar
Het is onbekend wie dit portret van Portret van Theresia Derckson-Ketelaar heeft gemaakt. Het dateert tussen 1800 – 1814.
(meer…)Portret van Joanna Theodora Ketelaar
Portret van Joanna Theodora Ketelaar. Zij is de dochter van Jan Baptist Ketelaar en de moeder van Theresia Derckson. Het is gemaakt door Johannes Anspach in de periode tussen 1800 en 1814.
(meer…)Portret van Jan Baptist Ketelaar
Portret van Jan Baptist Ketelaar, de grootvader van Theresia Derckson.
(meer…)Tekening van de Ketelaarsbrug
Deze tekening is gemaakt door Henk Jonker (1922-2018). Hij heeft zijn gehele leven geschilderd naast zijn werk als arts. Hij was bevriend en schilderde samen met Bert Tiekstra die hem de fijne schilderkunst bijbracht.
(meer…)Wandkleed met afbeelding van de hofreis van J. Ketelaar
Een beroemde – wellicht beruchte – telg is ene Jan Ketelaar die in dienst was van de VOC en opklop tot tweede man van de VOC factorij van Suratte. Eigenlijk heette hij Kettler; hij was een Duitser die zijn carrière niet zo glansrijk begon. Hij bestal zijn baas en probeerde hem vervolgens te vergiftigen. Hij vluchtte en nam dienst bij de VOC.
(meer…)Portret van Elisabeth Maria Henriette Ketelaar
Elisabeth is geboren op 8 december 1861 in Hoogland (Gemeente Amersfoort) en overleden op 3 mei 1888 in Zwolle. Zij was toen 26 jaar oud. Samen met haar echtgenoot Theodorus Antonius Schaepman heeft zij één zoon gekregen: Theodorus Aloysius Schaepman.
(meer…)Portret van Geertruida Ketelaar (1846- )
Dit portret is van de jonge borgvrouwe Geertruida (Truus) Ketelaar. Zij was gewend aan het leven in een drukke stad met een gezellige familiekring en kwam nu op een afgelegen borg met slechts enkele notabelen als relatie. Gelukkig vroeg het huishouden in de borg al haar aandacht en moest ze leiding geven aan flink wat personeel. Tussen 1875 en 1880 werden bovendien vijf kinderen geboren en bruiste de Fraeylemaborg van leven.
(meer…)Portret van Catharina Maria Clement (1697-1738)
Herkomst: vermeld in inventaris van Francois Nicolaas Ketelaar in 1764 en in inventaris van mr. Dignus Cornelis Ketelaar uit 1794. Mededeling en foto in kleur van eigenaar, 1994.
Neagtief van Verschoren, ZierikzeeBeschrijving: gepoederd haar, gedecolleteerde blauwe japon met wit kant. De armen over elkaar, aan witte draperie.
Portret van Cornelis Ketelaar
Dit schilderij is gemaakt door Johannes Vollevens. Cornelis Ketelaar leefde van 1690 tot 1764. Hij was gehuwd met Catharina Maria Clement.
(meer…)Houtsnijwerk van Harrie Ketelaars
… uit Erp, een 91 jarige oud-CHV-er met een bijzondere hobby. Harrie maakt fraai houtsnijwerk op panelen of soms als beeld. Zijn werk is te zien op 5 en 6 november 2011 in het oude CHV-gebouw aan de Noordkade in Veghel.
Patroonsteken van Mathijs Ketelaars
Sint Joris en de draak dateert uit de achttiende eeuw en is waarschijnlijk gemaakt door Mathijs Ketelaars, koning en hoofdman van het gilde. Het lijkt sterk op het patroonsteken van gilde Sint Joris in Diessen.
Afbeelding: Gildezilver Sint Joris Hilvarenbeek.
Koningsschild van Jacob Huybrecht Cettelers
We zien een gekroonde hamer tussen de getallen 15 en 85, vermoedelijk zijn geboortejaar. De hamer heeft alles te maken met zijn beroep: ketelaar. Jacob komt uit Tilburg. Hij is getrouwd met Anna Gerrit Peters.
Afbeelding: Gildezilver Sint Joris Hilvarenbeek.
De vijf oudste kinderen van Cornelis Ketelaer
Schilderij met de vijf oudste kinderen van Cornelis Ketelaer (1690 – 1764). Deze Cornelis Ketelaer woonde in Goes en het schilderij heeft mogelijk in het familiehuis aan de markt gehangen. Het is tentoongesteld in Museum aan het Vrijthof in Maastricht en geschilderd door Johannes Vollevens II (1685 – 1759).
Trekpotje van Gerrit Ketelaar
Dit trekpotje van Gerrit Ketelaar dateert uit het jaar 1720 en is te vinden in het Centraal Museum in Utrecht.
In (virtuele) bruikleen van: Centraal Museum te Utrecht
Glas in lood raam van “de Ketelaers” – Stadhuis Geraardsbergen
Bijgaand glas-in-lood raam is te vinden in de raadszaal van het stadhuis in Geraardsbergen.
Dubbelportret van een broer en zus – Cornelis Ketel
De afbeelding hierboven toont het schilderij Dubbelportret van een broer en zus door Cornelis Ketel. De originele grootte van dit schilderij is ca. 80 x 110 cm.
In (virtuele) bruikleen van: Musuem Mayer van den Bergh – Antwerpen
Het beeld “Meer” van Jan (Potzenmaker) Ketelaar
Jan Ketelaar maakt beelden waarin zowel mensen als dieren worden uitgebeeld. Jan is een zoon van de “rode dominee” Jaap Ketelaar uit Drachten’
‘Anloo’ – potloodtekening Raoel Ketelaar
Deze potloodtekening van Roel Ketelaar uit 1991 werd aangeboden op quoop.nl. Het is het dorpsaanzicht van Anloo. Het dorp Anloo is landelijk gelegen tussen het “Stroomdallandschap van de Drentsche Aa”, de Hondsrug, het Evertsbos en het historisch rijke Kniphorstbos. In het dorp staan ruim 190 woningen en boerderijen en het heeft circa 415 inwoners
Wandkleed met afbeelding van de hofreis van J. Ketelaar
Een beroemde – wellicht beruchte – telg is ene Jan Ketelaar die in dienst was van de VOC en opklop tot tweede man van de VOC factorij van Suratte. Eigenlijk heette hij Kettler; hij was een Duitser die zijn carrière niet zo glansrijk begon. Hij bestal zijn baas en probeerde hem vervolgens te vergiftigen. Hij vluchtte en nam dienst bij de VOC.